Pentru mulți dintre noi a devenit fântâna tinereții, în timp ce pentru alții este o chiar sursă suspectă de confuzie și manipulare legat de ce să mănânce, ce să bea sau de la cine să asculte sfaturi pentru sănătate. Multe autorități recunoscute în materie de sănătate deleagă adesea pe alții să le editeze articolele pe care le semnează pe web sau pe diverse bloguri, dar alteori delegatul scrie chiar întregul articol. Exista autorități celebre care deleagă scrierea de capitole și chiar de cărți întregi, pentru care devin cunoscuți câțiva ani mai târziu, deși nu ei sunt autorii. Timpul lor este “valoros”, dar valoros este și timpul tău. Se pare că o minte bine instruită (a se citi “o autoritate în materie”) cu o pregătire și o experiență recunoscută în domeniu va produce ceva de valoare numai dacă acea persoană dedică timpul potrivit temei de lucru respective. Aceeasi temă, odată delegată oamenilor aleși greșit, își va pierde orice valoare indiferent de cât de strălucită a fost ideea inițială; ea nu va atinge niciodată țelul mult sperat de a-i ajuta pe alții.
În domeniul asistenței medicale, studentii și rezidenții sunt instruiți si prin desemnarea de responsabilitati specifice pe porțiuni mai mici ale unui proiect mai mare. Aceasta este o metodă de învățare excelentă și o utilizare corectă a timpului lor de pregătire. Cu puțin noroc si dacă au depus eforturi suficiente, unii dintre ei pot deveni coautori ai lucrării respective, iar acest lucru este un avantaj pentru toti cei implicati. Alții studenti ajută prin colectarea de materiale de specialitate. Deși nu întotdeauna demnă de autorat, o astfel de contributie oferă studenților si/sau rezidenților noi abilități în identificarea și selectarea literaturii de calitate și economiseste liderului proiectului timpul de căutare și documentare. Deși eronată într-o anumită măsură, această abordare nu este deloc ceea care mă preocupă si îngrijorează! Ceea ce mă preocupă în mod deosebit este delegarea scrisului unei persoane pe care autorul (creatorul ideii) nu a întâlnit-o niciodată, nu a instruit-o și care nu a absolvit vreodată un program de educație în domeniul sănătatii!
Din nefericire, clinicienii nu au timp să scrie “știința popularizată” – prin aceasta mă refer la tipul de informație autentică și de încredere care este tradusă într-un limbaj pe intelesul oricarui cititor, cu orice nivel de educație, astfel încat acela să o înțeleagă și să aplice corect informatia citită. Clinicienii sunt, de asemenea, prea scumpi pentru a fi angajati de către un website să scrie articole în mod regulat. Într-adevar, unii dintre ei acceptă cu mândrie invitația de a scrie o dată, de două ori, poate de trei ori pentru un site celebru – dar pacienții necesită mult mai mult, cererea de educație pentru sănătate este impresionantă!
Această cerere crescândă pentru informatie medicală a dus la o vizionare crescândă a website-urilor care le pun la dispozitia publicului interesat. De acolo a fost doar un pas până la creșterea ratei de contractare a scriitorilor instruiți în domeniul medical! Din nefericire, numărul lor este insuficient si impostura nu a întârziat să își facă apariția în forme extrem de bine deghizate.
Momentul unei astfel de realizări este dureros și frustrant atât de partea clinicianului, cât și de cea a pacientului. Aceasta nu este doar informație incompletă, ci înșelătorie pe fata. În mod ironic, spre deosebire de o sesiune de consiliere de 15 minute la vizita medicală sau la tejgheaua farmaciei, informațiile publicate pe aceste site-uri web au mult mai multe șanse să fie citite cu atenție si puse în aplicare. Scris într-un limbaj accesibil si fiind mai ușor de citit și de înțeles, chiar si re-accesibil la cerere, face ca implementarea acestor informații să fie mai eficientă decât sesiunea de consiliere cu un medic sau farmacist.
Ei bine, o fi asta oare mai bine decât nimic, tu ce crezi? În niciun caz!
Când vine vorba de asistență medicală, informațiile eronate sunt la fel de rele sau chiar mai nocive decât lipsa accesului la informație. Oare de ce? Pentru că există șansa ca ele sa se propage extrem de rapid si sa atinga o proporție uriașă de dezinformare.
Deci, de ce clinicienii nu își fac timp ei înșiși? Răspunsul la această întrebare este complicat.
În calitate de medic sau farmacist, dacă scrii pentru pacient, atunci nu scrii pentru colegii de breasla. Aceasta înseamnă că te concentrezi mai puțin pe avansarea științei în domeniul tău. În plus, nu mai ai timp să publici literatura revizuită de colegi – singura ta sursă de recunoaștere și validare în domeniu. Fără aceasta, un “cineva” devine în curând un “nimeni”. Aceasta înseamnă că pierzi capacitatea de a-ți asigura credibilitatea profesională și de a avea acces la cea mai bună logistică a propriului domeniu (de exemplu, angajarea în spitale cu dotare sau în universități). Acestea sunt esențiale pentru a asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienți, așa că nu este deloc usor de negociat cu tine însuți! Vezi ciclul vicios?
Ca o conspirație ironică a internetului, majoritatea articolelor legate de sănătate, scrise în limba engleză pe internet, sunt mai degrabă produsul jurnaliștilor orientati pe domeniul sănătății și nu produsul unor absolventi de medicină sau farmacie instruiți clinic. Dincolo de acea semnatură – daca este o semnatură! – nu este un “Doctor”, nu este unul care a obținut o diplomă de medic sau farmacist, sau un doctorat într-o știință care poate avea un impact asupra sănătății, cum ar fi imunologia sau microbiologia. Vreau să spun: o voce PERTINENTA pentru chestiunea scrisă. În schimb, lectura de care va bucurați este adesea un conspect de internet, realizat de un licentiat in litere, nu de către clinician, academician sau educator științific cu experiență dobândită. Nu am nimic împotriva și, de fapt, respect foarte mult licentiatul in litere care scrie beletristica, preda limba romana / engleză / franceza / etc sau face ceva legat de domeniul sau de formare. Dar când vine vorba de informațiile de sănătate conspectate de un absolvent de litere, recomandarea în care va puneti sperantele este mai degrabă o combinație de dovezi invechite, probabil înțelese greșit si publicate cu minima răspundere. N-are nimic de-a face cu educația despre sănătate și îți spun si de ce.
Dacă mergi la medic pentru a verifica un picior rupt sau daca te duci la o asistenta medicala sa iti administreze medicamentul necesar sau dacă ridici un medicament, verificat de farmacist, am vaga presupunere că doresti servicii exceptionale. Vrei cunoștințe recente și actualizate, vrei sa te faci bine si sa fii in siguranta. Poate – din nou, o ipoteză – doresti ca toate aceste servicii medicale să fie furnizate de persoane care au absolvit școli recunoscute, au promovat toate examenele și au primit licență data de asociatii sau consilii profesionale aprobate de Departamentul Invatamantului si de cel al Sanatatii. S-ar putea sa te astepti ca aceștia să fi practicat destul de mult sub supravegherea altor profesioniști mai experimentați ca ei pentru a dezvolta cunoștințele necesare înainte de a lua decizii cu privire la ceva care are impact … asupra vietii tale. Un astfel de proces este numit stagiu de pregatire clinica și există un altul numit rezidență. Per ansamblu, această formare sub supravegherea expertilor poate dura de la 4 la 7 ani, după terminarea ultimului curs oficial într-un program de studii universitare. Indivizii care urmeaza această cale fac eforturi fenomenale de supravietuire atat din cauza extenuarii, cat si din acumularea datoriilor de plata a studiilor (care se ridică la valori considerabile, de chiar 6 cifre în dolari!). Deci, nu pot decât să presupun că așteptările tale pentru calitatea serviciilor medicale pe care doresti să le primesti sunt la fel de mari ca și etalonul pentru instruire și licențiere. Am dreptate?
În timp ce clinicienii sunt ocupați cu aplicarea celor mai recente descoperiri, „scriitorii” – sau ar trebui sa ii numesc mâzgălitori? – obișnuiesc să culeagă informații scrise de alții și apoi să le redacteze creativ pentru a evita să fie acuzați de plagiat. În timp ce materialul devine o perspectivă jurnalistică, conceptul științific și clinic din spatele lui nu e numai răsucit, ci foarte probabil greșit. Daca asta se intampla de două ori sau de trei ori (pentru că există întotdeauna un al doilea și al treilea mâzgălitor), apoi se adăuga un interviu, care inițial a vizat la o audiență de nișă îngustă și apoi unul care a avut interese comerciale sau politice și gata cocktailul: pachetul de informații este acum un preparat otrăvitor. Nu oricare, ci unul gata de a fi aplicat in mod religios în viața de zi cu zi, testat pe proprii copii, părinți, bunici, vecini, prieteni și alți oameni nevinovati. Pai, pentru numele lui Dumnezeu, de ce ai primi recomandări on-line de la un “mâzgălitor” platit cu 1 dolar pentru fiecare 100 de cuvinte scrise despre subiectele de sănătate “fierbinți”?! Ați merge la același mâzgălitor pentru diagnostic, tratament sau evaluarea efectelor secundare? NU? De ce nu?
Diferența dintre ceea ce scrie mazgalitorul de 1$ / 100 de cuvinte și ce scriu eu pe acest blog este simplă: eu sunt educata și licențiata să furnizez informațiile clinice pe care le ofer aici pentru tine. M-am pregatit ani în șir să identific surse recunoscute de informații științifice și clinice. Verificarea autenticitatii în domeniul științei și îngrijirii clinice este a doua mea natură. Am stat in școală suficient cat familia mea sa faca glume că eram încă studenta după 20 de ani de pregatire. Am absolvit si apon m-am dus la școală din nou pentru a afla mai multe. Pregatisem deja sute de studenți și continuam să studiez, să cercetez … să dau rateu și să învăț din greșelile mele. Mi-a plăcut sa ajut oamenii pe parcurs și m-am simțit răsplătita pentru munca mea. Totuși, în momentul în care mi-am dat seama că, dacă mor mâine, tot ceea ce am învățat se va pierde, am început să scriu și am decis să împărtășesc ceea se stiu într-un mod pe care toată lumea sa îl poată înțelege.
Le veți găsi aici pe masură ce trece timpul!
© Copyrighted – All rights reserved to Dr. Alice C. Ceacareanu
Constatarile sunt juste si mi-as dori ca specialistii, in unanimitate, sa comunice real intre ei pentru ca, summa summarum, cunostintele lor sa genereze progresul pretins in rezolvarea problemelor umanitatii !